Φασιστική επίθεση δέχτηκαν οι οπαδοί της Ardita San Paolo

logoH Ardita San Paolo (ASD) είναι μία ομάδα λαϊκής συμμετοχής (azionariato popolare, ιταλιστί) της Ρώμης που ιδρύθηκε το 2011. Ιδρυτές, εμψυχωτές και οπαδοί, μία ομάδα (τι άλλο;) οπαδών που εκκινούμενοι από την ιδέα να «επανοικειοποιηθούν» το ποδόσφαιρο αποφάσισαν να ιδρύσουν μία ποδοσφαιρική ομάδα που θα ανήκει 100% στα χέρια των οπαδών της, χωρίς την παρουσία «παραγόντων» και «χρηματοδοτών».

Μια ιδέα που επιθυμούν να γίνει κοινό κτήμα όχι μόνο των μελών-οπαδών, αλλά και του «τεχνικού επιτελείου» και των παιχτών. Μάλιστα, στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας εκ βάθρων αλλαγής του ποδοσφαίρου, κάποια μέλη της ομάδας ξεκίνησαν σεμινάρια για να γίνουν οι μελλοντικοί προπονητές και τεχνικοί διευθυντές της ομάδας.

Αν και οπαδοί και ομάδα κλίνουν προς τ’ αριστερά (το ίδιο το όνομα της ομάδας παραπέμπει στους Arditi del Popolo, την αντιφασιστική πολιτοφυλακή που αντιπαρατέθηκε στους δρόμους με τον ιταλικό ιστορικό φασισμό), οι οπαδοί της έχουν επιλέξει να μη χρησιμοποιούν την κερκίδα σαν χώρο προπαγάνδισης των ιδεών τους, και περιορίζονται να διαδίδουν από εκεί την ιδέα ενός ποδοσφαίρου «από τα κάτω».

Το πανό των Ardita: Κάτω τα χέρια σας από το λαϊκό αθλητισμό
Το πανό των Ardita: Κάτω τα χέρια σας από το λαϊκό αθλητισμό

Έτσι, φτάνουμε στην Κυριακή που μας πέρασε, 16 Νοεμβρίου 2014. H Ardita φιλοξενείται στο γήπεδο της Magliano Romano, όταν, περίπου στα μισά του πρώτου ημιχρόνου, μία ομάδα τριάντα ατόμων που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους εισέβαλε στην κερκίδα και επιτέθηκε στους οπαδούς της Ardita με σιδερολοστούς και παλούκια, τραυματίζοντας 6 άτομα (ο ένας απ’ αυτούς σοβαρά). Λίγη ώρα αργότερα η αστυνομία συνέλαβε 9 άτομα που επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα, στα οποία βρέθηκαν κουκούλες και κράνη. Και οι εννέα συλληφθέντες ήταν γνωστοί ως μέλη της νεοφασιστικής οργάνωσης Casa Pound και μάλιστα ο ένας από αυτούς ήταν υποψήφιος δήμαρχος της πόλη του Βιτέρμπο με την Casa Pound.

http://youtu.be/t3QaAq4dL5Q

Οι αθλητές και τα μέλη της Ardita ζήτησαν «απ’ όλους τους λαϊκούς αθλητικούς συλλόγους και απ’ όσους οπαδούς συμμερίζονται τις αξίες μας, να εκθέσουν στην επόμενη αθλητική εκδήλωση που θα συμμετάσχουν ένα πανό που θα γράφει: “κάτω τα χέρια από το λαϊκό αθλητισμό”».

Όπως βλέπετε και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε οπαδοί διαφόρων ομάδων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των οπαδών της Ardita και έδειξαν ότι στη μάχη κατά του φασισμού κανείς δεν είναι μόνος.

L’ardito

Το πανό των οπαδών της Perugia
Το πανό των οπαδών της Perugia

Article written by

One Response

  1. Κάτω τα ξερά σας από την Ardita San Paolo και από την ιδέα για ένα ποδόσφαιρο «από τα κάτω» | ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΑ 87,7FM

    […] και δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Humba καθώς και […]

Please comment with your real name using good manners.

Leave a Reply

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων