Οι φιλόσοφοι των γηπέδων, Συλλογικός τόμος, Εκδόσεις Αθλότυπο, 2011

Δεν είναι εύκολο να βάλεις τις λέξεις στη σωστή σειρά. Αν όμως το καταφέρεις, μπορείς να πεις τα πάντα με τον καλύτερο τρόπο. Όταν μάλιστα έχεις τη δυνατότητα να συμπιέσεις το νόημα όσων θέλεις να εκφράσεις σε μια μικρή πρόταση το αποτέλεσμα είναι ιδανικό. Οι ατάκες που έχουν επιλεγεί στις σελίδες αυτού του βιβλίου δεν είναι εφικτό να μας συγκινήσουν στον ίδιο βαθμό, ωστόσο η κάθε μία έχει τη δική της θέση στην ιστορία των σπορ. Ο καθένας μας εκλαμβάνει διαφορετικά ερεθίσματα, ανάλογα με τις παραστάσεις του και τον τρόπο σκέψης του. Με αυτό το βιβλίο γίνεται μια πρώτη προσπάθεια να συγκεντρωθούν δηλώσεις ανθρώπων του αθλητισμού και άλλων που μίλησαν για όλα όσα γίνονται μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου και  μπορούν να εμπνεύσουν τους ανθρώπους. «Δεν είναι απλά ένα παιχνίδι» και αυτό μπορεί να αποδειχθεί όταν ψάξεις πίσω από όλες αυτές τις λέξεις.

 

το εξώφυλλο του βιβλίου
το εξώφυλλο του βιβλίου

Με αυτά τα λόγια οι υπεύθυνοι συλλογής των χιλιάδων φράσεων που περιλαμβάνονται στο βιβλίο Οι φιλόσοφοι των γηπέδων μας εισάγουν στον κόσμο της ατάκας των γηπέδων. Μετά από προσπάθεια χρόνων οι Κώστας Πάλλης, Γιώτης Παναγιώτας και Νίκος Παπαναγνού κατάφεραν να συγκεντρώσουν χιλιάδες ατάκες από ανθρώπους του αθλητισμού, αλλά και άλλους που συνέδεσαν τα λόγια τους με τον αθλητισμό. Παίκτες, προπονητές, μάνατζερ, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, πολιτικοί, κινηματογραφικοί παραγωγοί, τραγουδιστές, επιστήμονες, σκηνοθέτες, κληρικοί, καλλιτέχνες, φιλόσοφοι και πολλοί άλλοι που με τις ατάκες τους μας βάζουν σε προβληματισμό, σε βαθιά σκέψη για τη σημασία του αθλητισμού, αλλά και για την ίδια τη ζωή, καθώς και άλλες ατάκες που μας κάνουν να χαμογελάμε, μέχρι και να ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πόσο χιούμορ μπορούν να έχουν, αλλά και πόσο βαθιά φιλοσοφημένοι μπορούν να είναι οι άνθρωποι του αθλητισμού. Στο βιβλίο έχει γίνει μια προσπάθεια από τους επιμελητές της έκδοσης να κατηγοριοποιηθούν οι ατάκες ώστε να μην χάσει την μπάλα ο αναγνώστης. Ενδεικτικά αναφέρουμε πώς έχουν καταγραφεί ατάκες που αφορούν τον ανταγωνισμό, την επιτυχία, την ήττα, το πάθος, τους προπονητές, το ταλέντο, την πειθαρχία, τους φιλάθλους, τα χρήματα, τους αντιπάλους, το ταλέντο και την τύχη. Το καλό με το συγκεκριμένο βιβλίο είναι πως διαβάζεται σε δόσεις. Μάλλον καλύτερα να διαβαστεί σε δόσεις και όχι μια και έξω. Είναι τόσες πολλές οι ατάκες που αν θέλουμε να μας αποτυπωθούν συνιστούμε το διάβασμα ανά κατηγορία. Μια κατηγορία κάθε βράδυ. Νομίζω έτσι γίνεται απολαυστικό το διάβασμα.

Η αλήθεια είναι πώς ο κόσμος των γηπέδων δείχνει μια ιδιαίτερη αδυναμία στο να εκφραστεί με μια ατάκα παρά με ένα λογύδριο. Και μέσα από δέκα, είκοσι και τριάντα λέξεις μπορείς να πεις τα πάντα και οι εκατομμύρια φίλαθλοι να μην ξεχάσουν ποτέ αυτά τα λόγια. Είναι ένας τρόπος να μείνει κάποιος αθλητής στην ιστορία: όχι λόγω των αθλητικών του ικανοτήτων, αλλά για «το τι είπε ο άνθρωπος!», και να μνημονεύεται από τους φιλάθλους για χρόνια, λόγω του ότι «τα είπε όλα με μια κουβέντα». Εκτός από τις ατάκες, στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα ευρετήριο όλων αυτών που τις είπαν (χρονολογία, ιδιότητα και δύο λόγια τη ζωή τους), πράγμα που βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση του κοινωνικού υποβάθρου της ατάκας. Για παράδειγμα όταν ένας επιχειρηματίας μιλάει για την επιτυχία και τον ανταγωνισμό σίγουρα διαφέρει η σκοπιά του από αυτόν που είναι ένας απλός παίκτης ή κάποιος απλός φίλαθλος. Πάντως, η μόνη έλλειψη του βιβλίου είναι η καταγραφή φράσεων από έλληνες αθλητές, πολιτικούς, προπονητές και καλλιτέχνες. Αν κάποιος ψάξει μέσα στα χρόνια σίγουρα θα βρει πολύ υλικό, και όχι μόνο χιουμοριστικό (αν και μάλλον θα είναι το μεγαλύτερο ποσοστό). Οι επιμελητές της έκδοσης αναφέρουν στο βιβλίο πώς θα τους ενδιέφερε η αναζήτηση και άλλων τέτοιων φράσεων και, αν μαζευτούν άλλες τόσες, να κυκλοφορήσει ακόμα μια έκδοση. Παρακαλούμε πολύ να συμπεριληφθούν και τοπικοί παράγοντες. Δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε στο ψάξιμο, τη συλλογή και καταγραφή του υλικού.

 Η βιβλιοπαρουσίαση των «Φιλόσοφων των γηπέδων» δημοσιεύτηκε στο 8ο τεύχος του περιοδικού.

Article written by

Please comment with your real name using good manners.

Leave a Reply

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων